3 Ιουνίου 2011

Yes We Speak Italiano

   
  Μια λατρεία για τα ιταλικά πάντα την είχα , μου άρεσε αυτή η προφορά που μοιάζει περισσότερο με τραγούδι. Και τρελαίνομαι για όλα τα ιταλικά τραγούδια όπως είναι φυσικό. Εντάξει δε λέω , και τα γαλλικά καλά είναι , αλλά για να τ' ακούς και όχι για να τα μιλάς! Πιστέψτε με... Μετά από δύο χρόνια αποτυχημένης προσπάθειας στο σχολείο κατέληξα να ξέρω μόνο κάτι λέξεις όπως γκαρσόν (σαν τον τύπο της διαφήμισης) και αυτές να μην μπορώ να τις συλλαβίσω "όπως πρέπει". Ε και όταν μας έδωσαν και τα ιταλικά ως επιλογή στο σχολείο δε δίστασα καθόλου να τα επιλέξω μεταξύ γερμανικών και γαλλικών! Έτσι έφτασα σήμερα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορώ να παραγγείλω σε εστιατόριο... (χειροκρότημα?) και να αναλύω (αναλύω που λέει ο λόγος) τις καθημερινές μου συνήθειες...Si si!
  Και γιατί τα λέω όλα αυτά; Είναι που τα έχω φρέσκα γιατί γράψαμε σήμερα κάτι πανεύκολα θέματα , άρθρα ρήματα και τέτοια... capisci? Η γραμματική δεν είναι δύσκολη... Τα περισσότερα ρήματα είναι ομαλά και τα ανώμαλα τα μαθαίνεις και τέλος! Ούτε προφορές ούτε τίποτα... ό,τι βλέπεις διαβάζεις! Και το λεξιλόγιο? Πολλές λέξεις μοιάζουν με τις αγγλικές , αλλά και γαλλικές , αφού όλες λατινογενείς είναι... Τουλάχιστον εμένα μου φαίνονται εύκολα... Για τους συμμαθητές μου που ζορίζονται δεν είμαι τόσο σίγουρη , αλλά εμένα ν' ακούτε , εντάξει?
Κι επειδή θυμήθηκα ένα καταπληκτικό ιταλικό τραγούδι σας το παραθέτω με τους στίχους του ρεφρέν!

Non ti scordar mai di me,
di ogni mia abitudine,
in fondo siamo stati insieme
e non è un piccolo particolare.
Non ti scordar mai di me,
della più incantevole fiaba
che abbia mai scritto,
un lieto fine era previsto e assai gradito.

  Η Giusy Ferreri ζητάει από τον αγαπημένο της να μην την ξεχάσει μετά απ'όσα έζησαν μαζί. Ε δε νομίζω να θέλετε να κάνω μετάφραση κατα λέξη?? :PP
Καλά δεν έχω πρόβλημα... αν θέλετε σας τα λέω κιόλας!
 Ποια είναι η αγαπημένη σας γλώσσα? Τι σας αρέσει σ' αυτή? Πείτε τα μου όλα! :)
(όποιος πει γαλλικά τον έφαγα :P)
        (σοβαρολογώ!)
(Όχι εντάξει πλάκα κάνω :PP)

13 σχόλια:

Cinefil. είπε...

καταρχάς πολύ ωραίο το blog σου!
αποφάσισα να το παρακολουθήσω και σου εύχομαι σύντομα να αποκτήσεις κι άλλους αναγνώστες!
Αν και δεν είχα την ευκαιρία να διδαχθώ ποτέ ισπανικά θα έλεγα ότι αυτή η γλώσσα μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον...Η προφορά μου αρέσει πάρα πολύ (πιο πολύ από την γαλλική θα έλεγα)και μάλλον με επηρέασε η προφορά της Πενέλοπε Κρουζ στις ταινίες (:P)... οπότε όταν με το καλό (του χρόνου) πάρω το B2 στα γαλλικα και το Proficiency στα αγγλικά δεν θα χάσω την ευκαιρία να μάθω ισπανικά!

astakoulis είπε...

Forza Italia, ελάτε να γίνουμε πολλοί !!! :)

Χριστίνα είπε...

astakoulis καλώς ήρθες :)
κι εσύ έχεις κόλλημα με την Ιταλία? :P
ελπίζω να σ' αρέσει το ιστολόγιό μου και να ξαναμοιραστούμε τις σκέψεις μας! :)

Clem Lumen είπε...

Θα έλεγα γαλλικά αλλά θα με δαγκώσεις :P

Πέρα απ'την πλάκα, τα γαλλικά μ'αρέσουν πολύ αλλά θεωρώ τη γραμματική τους δύσκολη... Ίσως να μην τους έχω αφιερώσει πολύ χρόνο, ποιος ξέρει.
Φιλια:)

Χριστίνα είπε...

όχι δε σε δαγκώνω , για καλή σου τύχη έχεις επιχειρήματα! :P
όντως η γραμματική είναι αρκετά δύσκολη...
ωχ και όσο σκέφτομαι ότι του χρόνου ξαναρχίζω γαλλικά (ή γερμανικά δεν ξέρουμε ακόμα) ... :(
δυστυχώς τα ιταλικά τα αφαιρέσανε... :/
ο θεός μαζί μας! :)
Φιλιά! ;)

next_day είπε...

θα γίνω πολύ άκυρη, αν απαντήσω η Νοηματική? Βλέπεις αυτή μαθαίνω τώρα και με έχει ενθουσιάσει σαν γλώσσα! :)

Φιλί Διαμαντένιο!

Clem Lumen είπε...

Next day μουυυ,
θέλω πάρα πάρα πάρα πολύ να μάθω Νοηματική, αλλά εδώ που μένω δεν έχω αυτή την ευκαιρία.. Και έψαχνα μήπως βρω κάποιο βιβλίο ή μαθήματα online ή κάτι τέτοιο... Έχεις υπόψιν σου τίποτα? Θα με βοηθούσες τρομερά!

next_day είπε...

Πνευματάκι μου στείλε μου μειλ να τα πούμε καλύτερα!

Χριστίνα είπε...

next_day μου καθόλου άκυρη δε γίνεσαι! Η Νοηματική είναι πολύ σημαντική γλώσσα και μπράβο σου που ασχολείσαι :)
Καλησπέρα :D

simonmad είπε...

Γεια σου, Χριστινάκι, που έχεις το όνομα της ηρωίδας του αγαπημένου μου βιβλίου της Ζωρζ Σαρρή, τον καιρό που ήμουν στο γυμνάσιο! Ναι, επισκέφθηκα και το άλλο σου ιστολόγιο :-))
Κάνω τη βόλτα μου κι εδώ, και φυσικά κόλλησα στην ανάρτηση με τις γλώσσες! Δύσκολο να απαντήσω στην ερώτηση "ποια σας αρέσει", αν πρέπει ν' αναφέρω μόνο μία! Είναι το χόμπι μου να μαθαίνω ξένες γλώσσες και δεν πρόκειται να σταματήσω να το κάνω, όσο το μυαλό μου θα δουλεύει οκ. Διδάσκω μια, μιλάω άλλες 4 και μόλις ξεκίνησα να μαθαίνω την επόμενη. Η ενασχόλησή μου με αυτές τις ξένες γλώσσες μ' έκανε να συνειδητοποιήσω την ιδιαιτερότητα και το μεγαλείο της μητρικής μου, της Ελληνικής!

Χριστίνα είπε...

simonmad καλώς ήρθες :D
το Ψέμα είναι και το δικό μου αγαπημένο της Ζωρζ Σαρή!! :) (αυτό δεν εννοείς;)
ώστε είσαι φιλομαθής! ποιες γλώσσες ξέρεις; αν είχα χρόνο θα μάθαινα κι εγώ όσες μπορώ...
έχεις δίκιο όσον αφορά το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας. Παραμένει μία από τις σημαντικές γλώσσες του πλανήτη μετά από πολλούς αιώνες και το ελληνικό αλφάβητο είναι η "βάση" του λατινικού και του κυριλλικού!

simonmad είπε...

Ναι Χριστίνα, το Ψέμα εννοώ, αν και αργότερα αγαπημένο μου έγινε το "Όταν ο ήλιος".
Διδάσκω Γερμανικά, όταν σπούδαζα έμαθα Ιταλικά και Γαλλικά, τα Αγγλικά είχαν προηγηθεί, τα δύο τελευταία χρόνια έκανα με τηλεκπαίδευση Ισπανικά, τα οποία τελείωσα φέτος, και τώρα μαθαίνω Τουρκικά, έτσι για να πιάσω και κάποια γλώσσα της Ανατολής, γιατί οι Ευρωπαϊκές δεν αποτελούν πλέον πρόκληση.
Απ ό,τι κατάλαβα είσαι μαθήτρια, οπότε έχεις χρόνια μπροστά σου να μάθεις όποια γλώσσα θέλεις, αρκεί να έχεις όρεξη. Δεν είναι μόνο τα βιβλία παράθυρα στον κόσμο, είναι και οι γλώσσες, κι εσύ έχεις κάνει ήδη μια καλή αρχή, αφού σου αρέσει το "σπορ"!
Φιλιά και καλή εβδομάδα :-))

Χριστίνα είπε...

α δεν το έχω διαβάσει αυτό!! Είναι καλό;
Ποπό πολλές γλώσσες... Τουρκικά ε; Αλλά θα μου πεις με τόσα τουρκικά σήριαλ... :/
χεχε εμένα μ' αρέσει το "σπορ"... στο υπουργείο παιδείας δεν αρέσει που θέλει να τις καταργήσει...
πάνε τα ιταλικά... :'(
Φιλιά :)